Naar België komen

Alle informatie voor wie naar België wilt komen.

Visum voor België

Alle informatie over het aanvragen van een visum voor België.
 1. Laatst bijgewerkt op

De Ambassade van België in Kampala werkt met een uitbesteding van de ontvangsten van visumaanvragen bij TLScontact (voor reizen naar Belgïe en Luxemburg).

TLS bevindt zich op de begane grond Block A Victoria Courts, Old Kira Road, Bukoto, Kampala.

Informatie over visumkostenvereiste documenten en het maken van een afspraak bij TLS, kunt u vinden op de website van TLS

Voor een gemakkelijke en vlugge afhandeling van uw dossier worden de visumaanvragen ingediend bij het 'Belgian Visa Application Centre' (TLS Kampala).
 

HET VISA-ON-WEB-SYSTEEM 


Om zeker van te zijn dat je je visumaanvraag kan indienen tijdens je bezoek aan de 'Belgian Visa Application Centre' (TLS) in Kampala, willen wij je vragen om je visumaanvraagformulier online in te vullen.
 

Hoe kan je dit doen?
 1. Ga naar de volgende website: visaonweb.diplomatie.be
 2. Maak een gebruikersaccount aan door alle velden te vervolledigen (voornaam, naam, e-mail), kies een taal, klik op het vakje ‘ik ben geen robot’ en volg de instructies.
 3. Kies een paswoord (en bevestig het) om toegang te krijgen tot deze beveiligde website.
 4. Zodra u een gebruikersaccount hebt aangemaakt en het paswoord bevestigd hebt, log in om deze beveiligde website te doorlopen (welke begint met een scherm en een welkomwoord).
 5. Ga naar de linkerkolom ( in de zwarte rand) en klik op het derde icoon;
 6. Door te klikken op het derde icoon heeft u de keuze tussen ‘aanvraag’, ‘nieuwe aanvraag’ en ‘aanvraaglijst’, klik op ‘nieuwe aanvraag’.
 7. Door te klikken op ‘nieuwe aanvraag’ zal het online visumaanvraagformulier (dat overeenstemt met de papieren versie) verschijnen.
 8. Vul het online formulier in. Let er op dat u alle velden invult (ook die met een sterretje). U kan op het vraagteken klikken om extra informatie te krijgen over het in te vullen veld.
 9. Wanneer u het formulier volledig hebt ingevuld, klik op ‘aanvraag indienen’.
 10. Wanneer het formulier niet volledig ingevuld werd, dan zal bovenaan het formulier een uitleg verschijnen over de vakken die niet of onvolledig werden ingevuld zodat u ze kan vervolledigen of verbeteren. Van zodra u de verbeteringen heeft aangebracht kan u de aanvraag opnieuw indienen.
 11. Druk het aanvraagformulier af van zodra de aanvraag werd ingediend.
 12. Op het aanvraagformulier zal bovenaan een dossiernummer verschijnen (“Vow …111”). Het is belangrijk dat u dit nummer vermeldt wanneer u een afspraak maakt om langs te komen bij de 'Belgian Visa Application Centre' (TLS).

Opgelet nadat u uw aanvraag online hebt ingediend is het nog steeds noodzakelijk dat u persoonlijk langskomt bij de 'Belgian Visa Application Centre' (TLS) om uw visumaanvraag te vervolledigen. U dient hiervoor een afspraak te maken.
 

2. Hoeveel bedraagt de handling fee (kost voor de behandeling van uw visumaanvraag)?


Voor meer informatie hierover, verwijzen wij u graag door naar de website van TLS
 

3. Welke documenten moet u voorleggen?


Voor meer informatie hierover, verwijzen wij u graag door naar de website van TLS


Biometrie - Visa Information System


Alle Schengenvisumaanvragers zullen zich persoonlijk moeten aanbieden, behalve kinderen jonger dan 12 jaar, om hun 10 vingerafdrukken en hun foto te laten nemen. Deze gegevens worden 5 jaar bijgehouden in het VIS. De procedure van het afnemen van de vingerafdrukken duurt slechts enkele minuten en identificeert u met zekerheid als de enige houder van het visum. Ze beschermt u tegen vervalsing of misbruik van uw identiteit (bijvoorbeeld als uw paspoort wordt gestolen) en ze stelt u in staat sneller de grenzen te overschrijden. Voor meer uitgebreide informatie verwijzen wij u graag door naar de website van de Europese Unie
 

Legalisatie van documenten
 

4. Opvolgen van de stand van uw visumaanvraag


De Belgische Ambassades en Consulaten-generaal moeten in bepaalde gevallen de visumaanvragen voor beslissing voorleggen aan de Dienst Vreemdelingenzaken van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken, de enige bevoegde instantie voor wat betreft de binnenkomst, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdelingen van het Belgisch grondgebied.

Wanneer het dossier voorgelegd wordt aan de Dienst Vreemdelingenzaken, deelt de Ambassade of het Consulaat-generaal u het referentienummer van uw dossier mee. Vanaf dit ogenblik is de Dienst Vreemdelingenzaken het enige aanspreekpunt voor de opvolging van de stand van zaken van uw visumaanvraag.

Dit nummer laat u toe contact op te nemen met de Dienst Vreemdelingenzaken om de stand van zaken van uw dossier na te gaan (Antwerpsesteenweg 59B, 1000 Brussel, T: +32.2.793.80.00, infodesk@ibz.fgov.be. U kunt bovendien op basis van dit nummer de stand van zaken van uw visumaanvraag controleren op de website van de Dienst Vreemdelingenzaken

De Belgische Ambassade of Consulaat-generaal zal u in elk geval persoonlijk informeren over de beslissing die genomen werd over uw visumaanvraag.
 

5. Schengenvertegenwoordiging


België vertegenwoordigt Luxemburg voor de behandeling van visumaanvragen in Kampala kort verblijf (max. 90 dagen) en lang verblijf (méér dan 90 dagen).

Uitzonderingen: 
Wij aanvaarden visumaanvragen van residenten en burgers van Zuid-Soedan op voorwaarde dat de hoofdbestemming van hun reis België of Luxemburg is. 
 

6. Medisch attest - Erkende arts


Om een medisch attest te verkrijgen, werkt de ambassade uitsluitend samen met The Clinic (The Village Mall – Bugolobi).

De kosten van dit proces zijn voor rekening van de aanvrager. Voor meer informatie over de kosten kan u rechtstreeks contact opnemen met The Clinic.

The Clinic at the Mall

Hours
9.00AM to 6.30 PM –Monday-Friday
9.00AM to 2.30 PM –Saturday

Nandawula Kanyerezi Mutema M.D
Executive Director & Physician

E-mail (voor afspraak): bcp.clinicatthemall@gmail.com

Cell: +256 775 386 205
Office: +256 392 17728

Verzekeringsmaatschappijen (PDF, 114.26 KB)
 

7. Contact


Indien u nog vragen zou hebben, kunt u ons contacteren via e-mail kampala.visa@diplobel.fed.be of telefonisch +256 41 434 95 59 (tijdens de kantooruren met uitzondering van 10.00 tot 12.00 u lokale tijd).

Gelieve ons uw dossiernummer mee te delen als u ons contacteert.