-
Laatst bijgewerkt op
België spant zich in voor een wereld zonder armoede, in vrede en veiligheid, en streeft naar ontplooiingskansen voor elk individu. Zo sluiten we ons aan bij de inspanningen van de internationale gemeenschap om te komen tot een duurzame ontwikkeling en een rechtvaardige wereld.
Lees meer over de Belgische ontwikkelingssamenwerking op de website van FOD Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.
Oeganda en België, partnerlanden
Midden de jaren ‘80 kwam er in Oeganda een eind aan decennia van politieke problemen. Sindsdien heeft het land grote inspanningen geleverd om de politieke stabiliteit en de vrede te bewaren, met als gevolg degelijke economische groei.
De samenwerking tussen België en Oeganda gaat terug tot 1995, wanneer er een eerste Memorandum of Understanding wordt ondertekend. Daaruit volgen een aantal meerjarige samenwerkingsprogramma’s, waarvan het meeste recente loopt van 2023 tot 2028. Deze programma’s liggen in lijn met Oeganda’s National Development Plans en met de UN Duurzame Ontwikkelingsdoelen.
De samenwerking tussen België en Oeganda berust op zes pijlers via dewelke de verschillende programma’s geïmplementeerd worden.
De zes pijlers van de Belgische ontwikkelingssamenwerking in Oeganda
1. Bilaterale gouvernementele samenwerking
Projecten van de Belgische bilaterale gouvernementele samenwerking worden gerealiseerd door Enabel, het Belgisch Ontwikkelingsagentschap. In Oeganda werkt Enabel op projecten in de regio’s Kampala, Busoga, Rwenzori/Albertine en West-Nile.
Het huidige programma (2023-2028) omvat 68 miljoen euro en heeft als doel dat jongeren en vrouwen in Oeganda zich ontwikkelen tot actieve, economisch onafhankelijke burgers in een duurzame samenleving die mensenrechten respecteert en zorgt voor kwalitatief goede basisvoorzieningen. De focus ligt op gezondheidszorg, onderwijs, (technische) opleidingen en tewerkstelling.
Daarnaast is er een parallel programma (2022-2026), ter waarde van 16 miljoen euro, dat zich richt op waardig werk en sociale bescherming. Hiermee streeft Enabel ernaar de levensomstandigheden en veerkracht van de meest kwetsbare bevolkingsgroepen te verbeteren door te investeren in sociale beschermingssystemen en fatsoenlijk werk, en door bij te dragen aan de promotie van duurzame en inclusieve sociaaleconomische ontwikkeling.
Meer informatie over de concrete projecten en interventies van Enabel in Oeganda vind je op hun website, hun overzichtspagina, en in deze brochure.
2. Multilaterale samenwerking
Via de financiering van agentschappen van de Verenigde Naties en andere internationale instellingen verleent België steun aan een groot aantal sectoren. Momenteel financiert België 15 multilaterale organisaties wereldwijd, allen werkzaam in Oeganda.
Het grootste deel van de officiële ontwikkelingshulp van België ter wereld gaat naar de Europese Unie (EU) die ook ontwikkelingsprogramma’s uitvoert in Oeganda.
3. Niet-gouvernementele samenwerking
België ondersteunt een aantal Belgische niet-gouvernementele actoren (BNGA's) die actief zijn in Oeganda, met een totaal budget van 24 miljoen euro voor de periode 2022-2026. Deze BNGA’s zetten zich in op het gebied van onderwijs, gezondheid, mensenrechten, bestuur & rechtvaardigheid, duurzame landbouw & voedselsystemen, ondernemerschap & jongerenwerkgelegenheid, gender, leeftijd & inclusie, en cultuur.
Het gaat om de volgende organisaties:
- Africalia
- Advocaten Zonder Grenzen
- BOS+
- Broederlijk Delen
- Dierenartsen Zonder Grenzen
- Humundi
- Iles de Paix
- Join For Water
- Rikolto
- Trias
- VLIR-UOS
- VVOB
Wat deze organisaties precies doen in Oeganda, kan je terugvinden via het overzicht op OpenAid.
4. Humanitaire hulp
Humanitaire hulp in Oeganda wordt aangereikt via verschillende internationale organisaties (o.a. UNHCR, OCHA, WFP, ICRC…) en NGO’s (o.a. Rode Kruis Vlaanderen, Caritas, Plan International, Dierenartsen Zonder Grenzen,…). Voor een groot stuk werken deze organisaties rond de vluchtelingenpopulatie in Oeganda (zo’n 1,7 miljoen personen).
De voorbije jaren spendeerde België jaarlijks gemiddeld 170 miljoen euro van zijn ontwikkelingshulp aan humanitaire hulp.
5. Belgische Investeringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden (BIO)
De Belgische Investeringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden (BIO) stimuleert de privésector in ontwikkelings- en opkomende landen zodat zij kunnen groeien en zich duurzaam ontwikkelen.
In Oeganda investeert BIO voornamelijk in microfinanciering, hernieuwbare energie en telecom. Een gedetailleerd overzicht vind je op de website van BIO.
6. Subsidiëring vredesopbouw
Als onderdeel van zijn buitenlandbeleid, draagt België bij in de financiering van initiatieven op het vlak van vredesopbouw. Dit past in de afspraken die ons land heeft goedgekeurd op het internationale niveau.
Via dit soort financiering wil België bijdragen tot de realisatie van duurzame vredessituaties. Het kan bijvoorbeeld gaan om het aanpakken van oorzaken van instabiliteit, het bijdragen tot preventie, bemiddeling en oplossing van geschillen, het verhelpen van de gevolgen van conflicten. België geeft de voorkeur aan cofinanciering samen met andere donoren.
Meer informatie over de Belgische financieringen op het vlak van vredesopbouw.